Ενδομυϊκές ενέσεις
Οι ενδομυϊκές ενέσεις χρησιμοποιούνται για να εισάγουμε μία φαρμακευτική ουσία απευθείας σε κάποιο μυ.
Η φαρμακευτική αγωγή στην συνέχεια κατανέμεται σε όλο το σώμα μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος.
Αυτός ο τύπος ένεσης χρησιμοποιείται συνήθως όταν χορηγούνται μικρές ποσότητες του φαρμάκου, και ο βαθμός απορρόφησης εξαρτάται από το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται.
Πολλά φάρμακα, αντιβιοτικά αναλγητικά μυοχαλαρωτικά και ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χορηγούνται ενδομυϊκά. Στα φάρμακα που συχνά χορηγούνται ενδομυϊκά περιλαμβάνονται η κωδεΐνη, η ολανζαπίνη, διαζεπάμη, μεθοτρεξάτη, στρεπτομυκίνη, πρεδνιζόνη, η μετοκλοπραμίδη, η κεταμίνη κλπ.
Σημαντική σημείωση
Τηρούμε επακριβώς το χρονοδιάγραμμα χορήγησης των φαρμάκων.
Αν πρέπει να κάνουμε στον ασθενή μια ένεση κάθε 8 ώρες και του κάνουμε την πρώτη στις 10 το πρωί, η επόμενες πρέπει να γίνουν στις 6 το απόγευμα, και στις 2 την νύχτα.
Γι αυτό πριν την έναρξη της θεραπείας βλέπουμε ποιες ώρες μας βολεύουν καλύτερα και κανονίζουμε έτσι πότε θα κάνουμε την πρώτη ένεση.
πχ αν πηγαίνουμε για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα μπορούμε να το κανονίσουμε έτσι που η τελευταία ένεση του εικοσιτετραώρου να είναι στις 11 την νύχτα.
Δηλαδή πρέπει να κάνουμε την πρώτη ένεση στις 7 το πρωί ή στις 3 το μεσημέρι.
Οι ενδομυϊκές ενέσεις είναι η προτιμώμενη μέθοδος χορήγησης για πολλά φάρμακα, αφού η μέθοδος αυτή παρέχει έναν ταχύτερο ρυθμό απορρόφησης από την υποδόρια χορήγηση.
Επιπλέον, τα φάρμακα με ένεση απευθείας στο μυ απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από ότι τα φάρμακα που χορηγούνται ενδοφλεβίως, κι αυτό μπορεί να είναι προτιμότερο για αναλγητικά και ορισμένα αντιβιοτικά.
Στον ιστοτόπο αυτό θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τις
ενδομυϊκές ενέσεις που γίνονται στους γλουτούς.